Varenie

KONOPE A JEHO VYUŽITIE V KUCHYNI

Možno si kladiete otázku: dá sa z konope aj niečo uvariť? Alebo, dá sa konope jesť?

Odpoveď je jednoduchá: samozrejme. Ja osobne si napríklad k telke chrúmem konopné semienka- bohaté na aminokyseliny, omega mastné kyseliny, vitamíny A,C,E,K a skupiny B, minerály, bielkoviny a vlákninu, pretože sa mi nechce variť.

No ak ste na rozdiel odo mňa zručný v kuchyni, nie len ako „požierač“, možno sa vám bude hodiť niekoľko nasledujúcich tipov, ako si doma pripraviť vlastný konopný olej s prídavkom upokojujúcej a liečivej energie. Olej možno použiť napríklad do koláčov (chutné brownies), alebo do šalátov ako dresing, dokonca do klasického varenia na ochutenie a využitie zdraviu prospešných látok.

Vďaka prominentným „konopným“ influencerom ako napríklad The Herb Somm a množstvom podujatí s týmto motívom sa varenie s konope stáva rýchlym tempom nemalou súčasťou súčasnej kulinárskej kultúry.

Poďme si teda pripraviť domáci konopný olej. Je to jednoduchšie ako ste si mysleli.

Príprava spočíva v siedmych krokoch:

 

  1. VÝBER ODRODY

 

Najprv si potrebujete vybrať správnu odrodu, pretože každá odroda je niečím špecifická, napríklad odroda s vysokým obsahom CBD, Indica, ktorá je viac upokojujúca, alebo naopak Sativa, ktorá je povzbudzujúca.

Podľa účinkov si vyberte odrodu, ktorá vám bude najviac vyhovovať, či už pracujete v kancelárii, alebo s ľuďmi ( po práci s ľuďmi si určite vyberte tú upokojujúcu J).

Všetko čo si vyberiete bude super, len si treba vyberať odrodu s vysokým obsahom terpénov (prírodné zlúčeniny obsiahnuté v silici) a čo najnižším množstvom THC, ak nechcete lietať po kuchyni na čarovnom plechu na pečenie.

Množstvo kvetov nechávame na vás, len sa predtým uistite, že ste kvety dobre vysušili.

 

  1. AKÝ OLEJ SI VYBRIETE AKO ZÁKLAD?

 

Najlepšie je použiť olej s vysokým obsahom tukov, ako napríklad kokosový, repkový alebo olivový olej. Pred tým ako si vyberiete typ oleja, porozmýšľajte si, ako ho potom chcete využiť, či už pečenie, varenie, alebo do šalátov….

 

  1. POMEĽTE SI SVOJU „TRÁVU“

 

Na mletie môžete využiť smoothie mixér, alebo mlynček na kávu, len si ho potom nezabudnite poriadne umyť, ak nechcete mať rannú kávu s omamnou vôňou konope. Môžete pomlieť len kvety, alebo aj celú rastlinku. Len nech to nie je extrémne jemné aby sa to dalo dobre scediť.

 

  1. ZMIEŠAJTE POMLETÉ KONOPE S VYBRANÝM OLEJOM

 

Na varenie môžete použiť akýkoľvek hrniec, najlepšia však bude wok panvica.

Všetka tráva musí byť ponorená v oleji. Najlepší pomer oleja ku tráve je 3 ku 1, ale samozrejme, experimenty sú tu namieste.

 

  1. ROZPUSTITE KONOPE V OLEJI

 

Olej nemusíte zohrievať na príliš vysokú teplotu, aby vám konope neprihorelo. Olej by ste mali zohrievať minimálne 3 hodiny na miernom ohni, čím dlhšie ho budete zohrievať, tým viac bude nasýtený. Samozrejme ak použijete panvicu, treba olej pravidelne miešať, verte tomu, že o tento poklad nechcete prísť, ani ho prevariť.

 

  1. PRECEĎTE

 

Keďže najlepšie je cediť olej kým je ešte horúci, buďte pri tom maximálne opatrní! Najlepšie je ho najprv precediť cez kovové sitko a neskôr cez gázu, alebo kávový filter. Čím viac filtrov, tým jemnejší olej.

 

  1. RÝCHLO OLEJ USKLADNITE, ALEBO HO ROVNO POUŽITE

 

Gratulujem, oficiálne ste zvládli uvariť svoj prvý matroš. (haha) Olej je najlepšie skladovať vo vzduchotesnej nádobe (kyslík a svetlo znižujú liečivý potenciál oleja) na suchom a tmavom mieste. Pri správnom skladovaní vám olej vydrží približne 60 dní. Môžete ho dať aj zmraziť a tým pádom vám vydrží ešte o niečo dlhšie.

Následne olej môžete využívať podľa chuti (chuť je horkastá, bylinná, dokonca korenistá, no záleží aj od podkladového oleja). Keďže nepoznáte presný potenciál využitej odrody, samozrejme, keď doma nemáte nejaký tajný labák, s dávkovaním odporúčam začať zľahka a potom podľa účinku, chuti a preferencií množstvo upravovať.

Prajem vám dobrú chuť

P.S.: Ak máte nejaký tip na chutný recept, sem s ním!

Do skanabinovania sa!

Vysvetlenie procesu varenia s konope:

Rastlina konope je zložitá bylina. Chuť je výraznejšie bylinná, trošku horkastá a takisto korenistá. Je to superpotravina, ktorá obsahuje rôzne dôležité prvky a zlúčeniny, ktoré počas varenia musíte brať do úvahy. Najdôležitejším z týchto prvkov sú nádherné živičné kryštály (podobné kryštálu), ktoré sa nazývajú trichómy. Trichómy sú hydrofóbne a nemôžu sa z rastliny zmyť – a to je pre nás dobré, pretože práve tam konopná rastlina uchováva všetky látky CBD a nepatrné množstvo THC-A. CBD ani THC-A nie sú psychoaktívne. Avšak, teplo a čas môžu spôsobiť, že THC-A dekarboxyluje (stratí svoju molekulu kyseliny) a transformuje sa na psychoaktívnu zlúčeninu, ktorú poznáme ako THC. Množstvo THC-A v konope je také nízke, že aj keď je dekarboxylovaný, s najväčšou pravdepodobnosťou nebude citeľný žiadny psychoaktívny účinok aktivovaného THC. Dekarboxylácia transformuje karboxylové kyseliny prítomné v kvete Cannabis sativa, ako je CBDa, do ich konečných foriem, ako je CBD zahrievaním púčikov na 120 až 150 ° C.

Stoj! Predali by ti cigy?

Kliknutím tlačidla hore potvrdzuješ že máš viac ako 18 rokov.

Radšej sa choď spýtať rodičov.

Stoj! Predali by ti cigy?

Kliknutím tlačidla hore potvrdzuješ že máš viac ako 18 rokov.

Radšej sa choď spýtať rodičov.

Stoj! Predali by ti cigy?

Kliknutím tlačidla hore potvrdzuješ že máš viac ako 18 rokov.

Radšej sa choď spýtať rodičov.